Hoe verander je effectief de kleur van je haar van donker naar licht, en wat als je je haar al eerder hebt geverfd – moet je het dan eerst ontkleuren? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het veranderen van haarkleur. Hoewel we allemaal genieten van prachtig donkerbruin, zwart en rood haar, koesteren we soms ook de wens om iets nieuws uit te proberen.
Donker haar lichter verven
Het proces van donker naar licht haar verven. Als je de wens hebt om van donker naar licht haar te gaan, kan het verstandig zijn om een kapper te raadplegen. Je kunt echter ook zelf aan de slag gaan met speciaal ontwikkelde producten die geschikt zijn voor het oplichten van zowel natuurlijk als gekleurd haar. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aspecten als je veilig de transitie van donker naar licht wilt maken.
Hoe kun je je donker geverfd haar lichter maken?
Wanneer je zelf besluit je donkere haar op te lichten, is het van belang te realiseren dat ongekleurd haar doorgaans makkelijker te verlichten is dan reeds gekleurd haar. Als je je haar één of twee tinten lichter wilt maken, zijn verhelderende producten geschikt, specifiek ontworpen voor natuurlijk haar. In geval van gekleurd haar dat lichter moet worden, is ontkleuring of blondering noodzakelijk. Belangrijk is dat dit proces gefaseerd moet verlopen om ongewenste kleurresultaten te voorkomen.
Hoe kan je je haar lichter maken?
Het oplichten van je haar, hoe pak je dat aan? Wanneer je natuurlijk lichtbruin of donkerblond haar hebt, kun je zelf thuis aan de slag. Bijvoorbeeld met verhelderende producten die ammoniak en oxidatiemiddelen bevatten. Ammoniak opent de haarschubben zodat de kleur kan inwerken, terwijl oxidatie natuurlijk pigment verwijdert en de nieuwe kleur mogelijk maakt.
– Hoe kan ik mijn rode haar ontkleuren?
Donker haar oplichten zonder ontkleuren is in de meeste gevallen niet mogelijk. Wanneer je je haar alleen verft, zal het resultaat nauwelijks zichtbaar zijn of zelfs donkerder lijken. De complexiteit van het ontkleurings- en verfproces is afhankelijk van je natuurlijke haarkleur.
Van bruin naar blond gaan is over het algemeen eenvoudiger dan van rood of zwart naar blond. Het verven van rood haar is namelijk uitdagender en vereist meer onderhoud. Dit betekent dat je elke vier weken een bijwerking moet uitvoeren om rode tinten te voorkomen.
Als je haar te rood is na het verven, is dat een veelvoorkomend probleem. De transitie van donker naar licht haar vereist namelijk verschillende fasen. Bij natuurlijk donker haar worden rode en oranje pigmenten zichtbaar na het oplichten. Om deze reden gebruiken kappers doorgaans een toner na het blonderen van het haar.
Wil je zelf de rode gloed verminderen? Gebruik dan een zilvershampoo voor het wassen van je haar. Breng de zilvershampoo royaal aan en laat deze minstens tien minuten inwerken. Dit proces kan indien nodig herhaald worden.
– Ontkleuren van zwart haar
De overgang van donkerbruin of zwart haar naar blond haar verloopt meestal niet in één enkele behandeling. Het is van groot belang om geduldig te zijn, aangezien onmiddellijke overgang naar blond haar ernstige beschadiging of afbreken van het haar kan veroorzaken. Voorzichtigheid is ook geboden bij het aanbrengen van highlights om een onnatuurlijk effect te voorkomen.
– Ontkleuren van gekleurd haar
Bij het streven naar het verlichten van haar in meerdere tinten of het blonderen ervan, zijn er twee soorten kleurproducten beschikbaar: verhelderende producten en ontkleuringsproducten. Verhelderende producten kunnen natuurlijk haar enkele tinten lichter maken door een deel van het natuurlijke kleurpigment te verwijderen.
Ontkleuringsproducten zijn krachtiger en kunnen ook gekleurd haar oplichten door de bestaande haarverf te verwijderen. Na het ontkleuren kan het raadzaam zijn een kleurproduct te gebruiken voor een natuurlijk en fraai resultaat.